<< Inapoi la Obiceiuri

Obiceiuri de nunta de ieri si de azi


 • Desi acum pare firesc ca nunta sa fie duminica, in trecut aceasta zi era considerata cu ghinion. Si vinerea era considerata o zi cu ghinion pentru alegerea nuntii. Existau si versuri cu semnificatia zilelor saptamanii:
            Lunea-i zi cu bunastare,
            Martea e o zi cu soare,
            Miercurea ai sanatate,
            Joia nu ai nici bucate,
            Vinerea e suparare,
            Iar duminica e ploaie.

 • Tot in trecut era considerat ghinion ca numele de familie al viitorului sot sa inceapa cu aceeasi litera ca si numele miresei. Temerea era oglindita in versurile urmatoare:
            Domnita s-a maritat,
            Numele si l-a schimbat.
            Dar initiala de-ar pastra
            Spre mai rau s-ar indrepta.

 • Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru si un ban de argint in pantof. Obiceiul isi are originea in perioada Victoriana a Angliei, desi exista pareri ca ar fi mult mai vechi.

  ‘Ceva vechi’ reprezinta prietenii cuplului care vor ramane aproape de cei doi si dupa casatorie. In mod traditional era o veche jartiera care era primita de mireasa de la o femeie fericita in casnicie si simboliza transferul acestei armonii in casnicie catre tanara mireasa.

  ‘Ceva nou’ era reprezentat de viitorul celor doi.

  ‘Ceva imprumutat’ este de obicei un obiect din familia miresei pe care aceasta il poarta la ea in ziua nuntii. Pentru a asigura norocul, mireasa trebuie sa returneze obiectul dupa nunta.

  Obiceiul de a purta ‘ceva albastru’ este originar din vechiul Israel, unde mireasa purta o funda albastra in par pentru a reprezenta fidelitatea.

  Plasarea unui banut de argint in pantoful miresei se facea pentru a asigura bunastarea cuplului. In zilele noastre unele mirese pun o moneda in pantof, banutii de argint fiind destul de rari.

 • Desi acum majoritatea mireselor poarta rochii albe, de-a lungul istoriei rochia de mireasa a avut diferite culori... dar despre asta voi povesti intr-un articol viitor.


SEO Romania