<< Inapoi la Obiceiuri

Traditii si obiceiuri care se practica in ziua nuntii (Partea 1: dimineata)


Barbieritul mirelui

Obiceiul incepe dis de dimineata simultan cu imbracatul miresei. Cavalerul de onoare (un prieten apropiat) il barbiereste pe ginere. Traditia s-a pastrat din vechime, insa barbieritul a devenit mai degraba simbolic. La finalul barbieritului, ginerele este gata sa intre in randul barbatilor insurati. Pentru ca momentul sa fie unul deosebit, lautarii incearca sa ii fure banii mirelui de sub picior. Mirele trebuie insa sa-si apere cu darzenie avutia si sa dovedeasca astfel ca este pregatit sa devina barbat.


Imbracatul miresei

Imbracatul miresei simbolizeaza pregatirea fetei pentru o noua etapa din viata sa. Mireasa este ajutata de domnisoarele de onoare, nasa sau mama sa isi puna rochia, voalul si bijuteriile. Acest obicei este deseori marcat prin cantarea melodiei „Ia-ti mireasa ziua buna”. Dupa imbracat, urmeaza hora miresei sau Nuneasca. Acesta este un dans popular, care se desfasoara acasa la mireasa. In hora sunt invitati sa intre toti nuntasii, care sunt ulterior cinstiti cu un pahar de sampanie.


Ruperea turtei

Obiceiul consta in ruperea unei turte (colac sau cozonac, in functie de zona). Turta este rupta deasupra capului miresei in patru bucati, dupa care acestea sunt aruncate in directia celor patru puncte cardinale. Traditia spune ca tinerii care vor manca din turta vor avea noroc in viata si se vor casatori in curand.


Cavalerii si domnisoarele de onoare

Domnisoarele si cavalerii de onoare ocupa un rol important in cadrul ceremoniei de nunta. Tocmai din acest motiv, alegerea lor nu este deloc o misiune usoara. Obligatiile lor au devenit din ce in ce mai numeroase si mai complexe, fie ca este vorba de traditii si obiceiuri sau strict legate de sarcini organizatorice din ziua nuntii. In plus, pe intreaga durata a pregatirilor si a evenimentului, domnisoarele si cavalerii de onoare trebuie sa constituie un suport moral pentru miri.

Cavalerii de onoare. Sunt rude sau prieteni apropiati mirelui. Ei ii ofera ajutor permanent mirelui pentru ca nunta sa se desfasoare conform planului. Totodata, ajuta mirele sa se imbrace, sa se barbiereasca si conduc masinile mirilor si ale invitatilor. Deseori, in sarcina lor cade si organizarea petrecerii burlacilor!

Domnisoarele de onoare. Sunt prietene sau rude ale miresei. Acestea o ajuta pe mireasa sa se imbrace si sa pregateasca ceremonia de casatorie. Sprijina emotional mireasa, ajuta la decorarea restaurantului si au grija de invitati pe tot parcursul ceremoniei. Tot ele se ocupa de aranjat marturiile pe mesele invitatiilor, de pus cocardele si de primirea invitatilor.


SEO Romania